УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

УПА воювала проти поляків, як з окупантами

1,1 т.
УПА воювала проти поляків, як з окупантами

Фото з сайту oun-upa.org.ua31 жовтня на «Оглядачі» відбулася веб-конференція останнього командира УПА Василя Кука.

Якого статусу Ви б хотіли для бійців УПА? Він повинен бути таким самим, як і у ветеранів Червоної армії, чи іншим?

Червона армія боролася за відновлення Совєтського Союзу, а УПА — за державну незалежність. Тому бійці УПА повинні мати статус бійців за державну незалежність України.

Чому досі не організовано цілеспрямовану кампанію у ЗМІ східного регіону правди про історію УПА?

Є цілий ряд написаних історій про УПА, але на східній Україні вони не є розповсюджені, і тому там її не знають. Держава повинна взяти під свою опіку публікації про історію України, і там буде про історію УПА. Книжок по історії написано багато, але треба, щоб їх на державному рівні пропагували.

На Ваш погляд, Україна є незалежною країною? Ви про таку Україну мріяли?

Ми мріяли про дійсно незалежну Україну у всіх відношеннях, і в першу чергу, про її суверенітет. Нині про яку незалежність України можна говорити, коли на території України є російський флот, коли до сьогодні немає встановленого кордону, коли до сьогоднішнього дня йдуть спроби відновити назад, в іншій формі, але знов-таки Радянський союз? Нині Україна далеко не є самостійна, не є незалежна, не є суверенна.

Чому така слабка боротьба ветеранів УПА за свої права?

На Заході всюди визнали УПА. Те, що ми можемо зробити своїми силами, на громадських засадах, те ми робимо. Наразі ми видали вже 50 томів літопису УПА — то є книжки по 500 і більше сторінок. А на державному рівні нічого не робиться. Навіть комісія, яка працювала, заявила, що УПА і ОУН вели боротьбу проти фашистських окупантів і проти радянських окупантів. Але висновків цієї комісії до цього часу не визнають.

Почему в Польше не любят УПА?

Поляки окупували українські землі, і поляки знищували українців фізично і морально, і тому українці проти поляків воювали, як проти окупантів. Ми не воювали проти нікого з етнічних моментів. Ми вважали, що кожен народ має право на свою державу, на своїй етнографічній території. Але вони були окупантами, і ми проти них воювали.

Чому ви так старанно замовчуєте той факт, що у відомому Акті 30 червня 1941 року чітко зафіксовано прагнення новоствореної Української Держави тісно співпрацювати з Великою Німеччиною, що під проводом А. Гітлера творить новий лад в Європі?

Це є так званий третій пункт, який в деяких наших повідомленнях пропускали. Але в тому третьому пункті якраз сказано, що ми допомагаємо німцям, оскільки вони допомагають створити українську незалежну державу. А як німці після 30 червня заборонили українську державу, арештували голову правління і Бандеру, ми одразу пішли проти німецької влади. Вже в липні 1941 року ми були ворожо наставлені до німецької влади.

Фактично ми до того часу з німцями офіційно не могли співпрацювати, бо німці і Радянський союз до червня 1941 року були союзниками, а не ворогами.

Фото з сайту oun-upa.org.uaСкажите, кто обеспечивал УПА формой?

Формою забезпечував народ. Просто шили. Приходили до кравця і казали зробити таку форму. І вони в такий спосіб шили.

У вас до Советів була заможна родина. Хто були ваші батьки?

Мій батько був залізнодорожним робітником, працював на залізниці. А мати була селянка і працювала на невеличкому селянському господарстві.

Скажіть, будь ласка, чи належали Ви в ті часи до якоїсь молодіжної організації? І якщо так, то як це вплинуло на Ваш світогляд?

Я належав до політичної організації українських націоналістів. Я був у тих організаціях, які вели боротьбу за державну незалежність України.

Хрущев, по его словам, сначала приказал Вас расстрелять, а потом — амнистировать. Чем было вызвано такое изменение отношения к Вам?

Я не знаю, чому вони змінили рішення. Вони могли мене в будь-який час ліквідувати. Так вони ліквідували людей, які були їм невигідні. Якщо їм треба було з політичних причин когось звільнити, вони звільняли, а потім, через деякий час, могли відразу його й ліквідувати. Наприклад, так було з Шумським. Він був комуніст, і він працював в уряді УРСР. Потім його заарештували, заслали, і потім він хотів повернутися до Києва, і якраз Хрущов віддав наказ його отруїти. То є відомі речі. І те звільнення я ніколи не приймав, як звільнення, а просто як тимчасовий стан. Я усвідомлював, що вони могли в будь-який час мене знешкодити.

Чи підтримуєте Ви Президента Ющенка?

Як я можу його підтримувати, як його не підтримує навіть його власна партія, бо не знає, що він хоче. Була конференція, він виступив, всіх посварив, а ті залишились розгублені: не знають, чи їм йти в опозицію, чи їм йти наводити якісь можливості співпраці. Як нема чіткої лінії, то такий політик себе тільки компрометує. І тому його в майбутньому ніхто підтримувати не буде, навіть під час виборів. Та політика, яку він веде, цілковито спрямована на укріплення Януковича, тому вона є антиукраїнська, навіть антидержавницька політика.

Всі відповіді Василя Кука читайте тут.