УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

УПЦ МП вирішила зіграти на "побожності" Януковича

357
УПЦ МП вирішила зіграти на 'побожності' Януковича

«Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра» звернулася до Віктора Януковича з пропозицією передати вісім храмів Верхньої Лаври, що знаходяться в розпорядженні Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

В листі, що його направив Януковичу намісник Лаври, архієпископ Вишгородський Української Православної Церкви (Московського Патріархату), приміщення храмів музей використовує «паразитично». Музеї беруть по 10 гривень за відвідування, «це викликає обурення віруючих, дестабілізує церковно-суспільні відносини в державі».

«Ми добре знаємо Ваше побожне, шанобливе ставлення до Києво-Печерської Лаври, - пише Павло Януковичу, - тому просимо дати доручення про передачу в користування Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі (чоловічому монастирю) УПЦ на правах оперативного управління корпусів Верхньої Лаври»…

Намісник Лаври звертає увагу Януковича на «безгосподарне відношення до памяток архітектури національного значення з боку керівництва музейного закладу "Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника". Прикриваючись "відсутністю вільних площ" для безпосередньої музейної діяльності, в той же час -70% площ Верхньої Лаври дирекція заповідника здає в оренду стороннім організаціям та комерційним підприємствам».

Павло також звернувся до мера Києва Леоніда Черновецького, «оскільки зазначені приміщення знаходяться на балансі територіальної громади міста Києва (розпорядник - Головне Управління комунальної власності Київської міської державної адміністрації) та закріплені за Національним Києво-Печерським історико-культурним заповідником на правах оперативного управління».

Суперечка між Лаврою та музеєм триває вже не один рік: доходило навіть до самозахоплення монахами нижньолаврських монастирів музейних корпусів у Верхній Лаврі.

Очевидно, прихід до влади Віктора Януковича, який не приховує своїх симпатій до УПЦ Московського Патріархату та антипатій до УПЦ Київського Патріархату, спонукав намісника Лаври пришвидшити вирішення питання.

Тим більше що відновлений Урядом Деркжомрелігій щойно очолив представник Компартії, яка також не приховує ворожого ставлення до УПЦ Київського Патріархату, який у разі ліквідації музею в Лаврі також претендуватиме на культові приміщення, що знаходяться там.

Перший віце-прем’єр Микола Азаров доручив розглянути порушене питання Леоніду Чернівецькому, а також міністру культури Юрію Богуцькому та міністру юстиції Олександру Лавріновичу.

Список приміщень Верхньої Лаври, на які претендує УПЦ МП: Лікарняна Церква святителя Миколая-чудотворця (корпус № 25)

Троїцька надвратна церква (Корпус № 27).

Церква преподобних Антонія і Феодосія з трапезною палатою (корпус № 29).

Успенський собор (корпус № 80).

Велика Лаврська дзвіниця (корпус № 81).

Церква Всіх святих над економічними воротами (корпус Ks 82).

Церква Преображення Господнього (Спаса на Берестові) (корпус № 84).

Церква Благовіщення та Архангела Михаїла (корпус № 86).1) корпус №1 (Будинок намісника монастиря).

Корпус №30 (Іконописна школа);

Корпус №35 (Крамниця для продажу ікон),