УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

На День знань діти Президента залишилися без свята

На День знань діти Президента залишилися без свята

В цьому переконався кореспондент «Обозу», який завітав в Печерську міжнародну школу, де навчаються дві дочки Ющенка - Софійка й Христинка. Тут був буденний навчальний день. Коли в сусідні школи тягнулися святково одягненні школярики в бантах та з букетами, в Печерську міжнародну школу дітлахи йшли в потертих джинсах, простеньких бавовняних джемперах та кросівках.

У молодшій школі діти заходили у класи, сідали за парти або просто на килимки, поряд кидали свою одежу, діставали іграшки. Потім почався урок. Жодної святкової лінійки. Президент та його дружина до школи не завітали.

«Обоз» був здивований, що дітям цієї школи не влаштували свято, поки не дізнався, що новий навчальний семестр у них почався з понеділка. «Печерська міжнародна школа» - незвичайна. Коли в минулому році Президент віддав туди своїх дочок, спалахнув справжній скандал.

Виявилося, що цей навчальний заклад спеціалізується на роботі з дітьми дипломатів, й Президент, який пропагує українську мову, українські цінності раптом віддав дочок в навчальний заклад, де мова викладання та спілкування - виключно англійська. Українську не викладають навіть факультативно.

Але це не все. Ця школа не має ліцензії Міністерства освіти. Про це «Обозу» розповіла заступник голови Головного управляння освіти Віра Горюнова. За її словами, через відсутність ліцензії дочки Президента після закінчення школи не зможуть поступити в український ВУЗ.

«До нас приходили представники цієї школи й цікавилися ліцензією. Ми їм повідомили: щоб отримати ліцензію, школа повинна включити в програму ті предмети, що викладаються в наших школах, зокрема, уроки української мови. Вони відповіли, що їм це не потрібно. Отож, ця школа діє абсолютно автономно. Вона не входить в систему української освіти. Ми навіть не знаємо, що там викладається і що там робиться», - розповіла Горюнова.

Журналісти багато писали про непатріотичний крок Президента. Звичайно, навчання у відомих закордонних вузах престижніше й корисніше, однак це схоже на символічний ляпас державній системі освіти. Що ж, така у нас держава: про підтримку державного виробника можновладці говорять багато, але при цьому носять костюми Бріоні, їздять на Мерседесах й віддають дітей у іноземні заклади освіти.

Хоча, безумовно, навчатися в цій школі дуже цікаво. Адже у цих малюків є унікальна можливість з самого дитинства спілкуватися з однолітками з усіх куточків землі. В одному класі - вся земна куля! Під час уроків вчителі тут часто задають дітям такі питання: А як це відбувається в твоїй країні? А як до цього ставляться на твоїй Батьківщині?

Я сама якось стала свідком святкування International Evening в цій школі. Ввечері після навчального дня до школи підтягувалися батьки з дітьми. Чорношкірі, білошкірі, вузькоокі, волоокі - різні-різні діти в строкатих національних костюмах. Це було видовищно. Ось пройшла дівчинка в азіатському сарафані, розшитому бісером та монетками, далі - сестри в широких різнокольорових спідницях, за ними - ціла зграйка з шестикутними зірками намальованими блакитною фарбою на щоках.

Батьки, що супроводжували дітей, несли кошики різних солодощів. Директор школи стояв на порозі й з усіма чемно вітався. Атмосфера була тепла, домашня.

Ось до воріт підійшла тринадцятирічна дівчина в українському віночку. Крім дочок Президента, в школі навчаються близько двох десятків українських дітей. Кажуть, дітей політиків більше не має, в основному, це діти бізнесменів. Вчитися в цій школі дороге задоволення: навчання коштує 12 тисяч доларів в рік. І це без харчування й підручників!

Отже, якщо подивитися на декларацію Віктора Андрійовича, виходить, що він витрачає на навчання своїх доньок майже половину річного сімейного бюджету. Дипломатам в цьому питанні легше: навчання дітей входить в соціальний пакет, який проплачуть їхні держави.

До речі, Печерська міжнародна школа входить в систему шкіл для дипломатів, розкиданих по всій планеті. Отож, коли батьки міняють країну, дитина продовжує навчатися за звичною програмою та методикою, нічого не треба надолужувати. Саме тому дітям дипломатів не потрібна ліцензія українського міністерства освіти.

Інше питання, що спонукало Президента віддати своїх дочок в таку вузькоспеціалізовану школу, де немає нічого українського. Адже, якщо розраховувати на перспективу навчання за кордоном, то в Києві є кілька ліцеїв, які мають міжнародну й українську акредитацію. Зокрема, Британський ліцей, де навчався онук Кучми.

Не виключено, що Президента переконав колишній фаворит Петро Порошенко. Адже свого часу мені довелося натрапити на одну цікаву деталь: приміщення, де розмістилася Печерська міжнародна школа, колись належало відомчому садочку фабрики Карла Маркса.

У сусідньому зі школою звичайному дитсадку розповідають, що фабричний дитячий заклад був найкращим в районі. Однак після того, як підприємство стало називатися «Рошен», дитсадок був закритий. За кілька років приміщення прийшли в повний занепад, там селилися бродячі собаки та бомжі, поки нарешті його не викупила Печерська міжнародна школа.

Правда це ще питання - чи був садочок викуплений, чи Петро Олексійович має стосунок до Печерської міжнародної школи, яка є не лише навчальним закладом, а й доволі прибутковим бізнесом.

У школі жодної інформації отримати не вдалося. Журналіст тут - небажаний гість. Офіційний запит залишився без відповіді. В «Рошені» кореспондент «Обозу» розмовляв з головним керівником - батьком Порошенка. Відповідь на ряд питань була такою: «Я не знаю, чи є в нас відомчий садочок, чи його немає. Я не знаю, чи продали ми його колись, чи ні. Нічого не знаю, я дуже зайнятий. Мене це не цікавить».

Після цього довелося подзвонити в приймальню директора кондитерської фабрики. «З кореспондентами говорити не буду. Особливо щодо питання, яке стосується Печерської міжнародної школи. Наш директор контракти не заключав, це корпорація «Рошен». Будь-які відповіді негативно будуть позначатися на нашій репутації», - заявив такий собі Анатолій Сазонович.

Таким чином, жодного підтвердження свого припущення «Обоз» не знайшов. Районний депутат, якого керівництво школи кілька разів запрошувало на святкування, зауважив, що Порошенка ніколи тут не бачив. Так само серед учнів молодших класів не помічено доньок-близняток Петра Олексійовича.

Цього року на День знань кореспонденту «Обозу» не вдалося побачити й доньок Президента. Натомість випало познайомитися з корпусом , де розміщені молодші класи, а також дитсадкова група.

За неперевіреною інформацією, цей корпус було споруджено літом минулого року спеціально для дітей Віктора Андрійовича, коли державна охорона вжахнулася, оглянувши умови безпеки в першому корпусі. Справа в тому, що над двохповерховою будовою на відстані 30 метрів нависає будівництво 22-поверхового будинку. Це, звісно, дуже небезпечно, і не лише для президентських дітей.

Як з’ясував «Обоз», в молодших класах всього лише по 10 учнів. Зате дві вчительки. В класах творчий безлад - всі можливі поверхні заповненні яскравими навчальними матеріалами, книгами, плакатами, навіть іграшками. Парти стоять хаотично. В школі вважають, що так діти почувають себе затишніше й краще сприймають інформацію.

Молодші сидять просто на килимках і гарячково тягнуть угору руки. Це, мабуть, єдине, що нагадує урок у звичайній школі.

Ще в ПМШ посилена охорона. Ворота відкриваються лише вранці й після занять, коли діти широким потоком поспішають до школи й на подвір’я під’їжджають шкільні мікроавтобуси. Після початку уроку їх закривають і на вході доводиться спілкуватися з охоронцем.

Особливо заходи безпеки підсилюються, коли з дітьми приїжджає Президент. Тоді чатувати навколо виганяють місцевий відділ міліції, що розташувався в будинку напроти.

А на завершення - ще один цікавий факт про школу, де навчаються діти Президента.

Власником мережі шкіл для дипломатів начебто є громадянин Йємена, за віросповіданням зороастрист. Йемен - це дуже екзотична країна на Аравійському півострові. За офіційною інформацією, на 17 млн. населення цієї країни припадає 50 млн. автоматів Калашникова.

Але є й хороша новина: зороастризм - надзвичайно миролюбна та толерантна релігія. Її символом є вогонь. На гербі Печерської міжнародної школи теж маленьким блакитним вогником горить свічка.