УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

В Кабмін за мерседесами

В Кабмін за мерседесами

фото пресс-службы ПрезидентаКоли кореспондент «Обозу» працював даїшником на трасі в Конса-Заспі, то в першу чергу фіксував порушення міністрів уряду Віктора Януковича. Так виходило випадково, адже авто міністрів найбільше кидалися в очі — спецномери, нахабна швидкість й найшикарніші машини. В основному це були чорні «Мерседеси» S-класу.

Коли дивишся декларації про доходи новообраних членів уряду Тимошенко, складається враження, що в Кабінет Міністрів вони прийшли, щоб дізнатися, як воно їздиться в чорному «Мерседесі». В деклараціях кандидатів на посади міністрів, які були роздані на ознайомлення депутатам Верховної Ради, не зазначено жодного власного «Мерса». Ой, брешу! Був один ... Щоправда, аби не відрізнятися від решти бідняків-міністрів, його власник в дужках написав: «1986 року випуску».

Півцарства можна віддати за насолоду побачити, як хтось з міністрів під’їжджає до кабміну на «Мерседесі», який пережив вибух на ЧАЕС.

Звичайно, нові міністри уряду Тимошенко не «бідняки» — в середньому вони декларують 200 тисяч гривень річного прибутку. Хоча існують підозри, що далеко не всі прибутки цих людей потрапили в декларацію про доходи. Індикатором цього є відсутність тих самих «Мерседесів». Адже в Україні «Мерседес» є символом впливовості та достатку представників політичних та бізнесових еліт.

Перше засідання уряду Тимошенко - під Кабміном суцільні «Мерси»

Однак «Обозреватель» не буде гадати, у кого що є, а лише проаналізує публічну інформацію про кожного з нових міністрів уряду Тимошенко. Зокрема, біографії та декларації, надані депутатам для ознайомлення, а також публікації в пресі.

Почнемо з прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Розповідати біографію Тимошенко не має необхідності. Лише одна цікава деталь: в автобіографії, поданій на розгляд депутатів, Тимошенко назвала Помаранчеву революцію лишень «акціями протестів проти фальсифікації виборів в 2004 році».

Юлія Володимирівна, згідно декларації, є однією з найбідніших в своєму уряді. За 2006 рік вона заробила трохи більше 160 тисяч гривень. Доходи родини Тимошенко чомусь не оприлюднила, хоча є така графа. У Тимошенко немає ні квартири, ні машини, ні земельної ділянки, ні рахунків в банку, а проживає вона взагалі в Дніпропетровську. Фінансова ситуація в родині Тимошенко така, що, як розповідає її тітка Антоніна Ульяхіна, їм доводиться збиратися всією сім’єю, кожен вивертає кишені, й Юля їде купувати собі новий «Луї Віттон».

Ось така біднота...

До речі, за новим «Луї Віттоном» Тимошенко їздить виключно на «Мерседесі», певно, службовому або ж орендованому. Так що автопарк Кабміну не спричинить культурного шоку у Юлії Володимирівни, тим паче, що на кабмінівських «Мерседесах» вона вже каталася.

Хоча за той час, поки Тимошенко була відсутня в уряді, там покращилися умови перевезення прем’єр-міністрів. Юрій Єхануров в 2006 році придбав для Кабміну новий броньований «Мерс». Тепер він буде возити Тимошенко, якщо вона не погребує секондом з-під Януковича.

Трохи багатший за Тимошенко перший віце-прем’єр, вірний та незмінний соратник Тимошенко, Олександр Турчинов.

За 2006 рік він заробив 186 тисяч гривень. Доходи його родини більш ніж скромні — 17 тисяч грн. У Турчинова є авто — «Нісан-Патрол» об’ємом двигуна 3 тисячі кубів. Також трохи грошенят на рахунку — 200 тисяч грн. та 100 тисяч грн. у родини.

Нічого цікавого та нового в своїй автобіографії Турчинов не вказав, хіба що похвалився, як в 1986 році працював слюсарем на «Криворіжсталі».

Наступний віце-прем’єр по квоті НУ-НС — Іван Васюник — нещодавно працював першим заступником голови Секретаріату. Тепер він відповідатиме за гуманітарний блок.

Він спромігся підготувати для депутатів лише автобіографію. Декларацію Васюника за 2006 рік поки що ніхто не бачив. Однак за показниками 2005 року він є одним з найбагатших міністрів уряду Тимошенко.

У 2005 році Васюник задекларував 400 тисяч грн. сімейних доходів, квартиру в Шевченківському районі та авто «Нісан». Також він зауважив, що основні доходи отримує від оренди нерухомості. При читанні його декларації мимоволі виникло запитання: якої нерухомості? Невже Васюник зробив комуналку із власної чималої квартири (200 кв.м.).

В автобіографії Васюник похвалився, що проходив стажування в Гарвардському університеті, в Лондонській та Манчестерській школах бізнесу та інших відомих європейських навчальних установах.

Можливість займатися освітнім туризмом Васюник отримав, створивши на початку дев’яностих один з перших комерційних ВУЗІв з такою чарівною для «совків» назвою Львівський інститут менеджменту. Зрозуміло, що на приватних дипломах першопрохідці цього бізнесу змогли збити чималий капітал.

А ще Васюник має великий талант впродовж багатьох років підтримувати близькі стосунки з Президентом Віктором Ющенком.

Наступний віце-прем’єр опікується міжнародним блоком — ним став по квоті БЮТ Григорій Немиря.

фото ГлавредГригорія Михайловича називають власним міністерством закордонних справ Юлії Тимошенко. Візити Юлії Володимирівни за кордон проходять під його чіткою організацією.

Планувалося, що четвертим «віце» стане Йосип Вінський. Однак в підсумку він обійняв крісло міністра транспорту та зв’язку, посунувши з цієї посади попередню кандидатуру Таріела Васадзе. Щоправд, власник «Автозазу» заявив, що сам відмовився. Депутати з БЮТу розповіли «Обозу», що Тимошенко вимагала від нього вдвічі збільшити надходження до бюджету з транспортної галузі. Васадзе не ризикнув, адже це означає «сваритися» з колегами — великими бізнесменами з протилежного табору. Вінський таких «комплексів» не має.

До речі, бізнесмени з БЮТу брати Буряки, Жеваго та Васадзе не змогли пролобіювати призначення жодного міністра по квоті БЮТ.

Декларація колишнього «соціаліста» Вінського мало чим відрізняється від решти міністрів. У 2006 році він отримав 254 тисяч грн. Автопарк родини Вінських: «Рено», «Нісан», «Фольксваген». Від відомостей про нерухоме майно Вінського можна розплакатися. Він зазначив, що володіє четвертою частиною квартири, десь 19 кв. м.

Зате він зміг пролобіювати одного міністра в уряді Тимошенко. Його креатура - міністр екології Георгій Філіпчук.

Також за квотою БЮТ міністром фінансів став Віктор Пинзеник. Він один з небагатьох, хто показав у декларації чималі суми доходів. Якщо сам Пинзеник заробив за 2006 рік 265 тисяч гривень, то його родина додала до цієї суми три з хвостиком мільйони гривень. У Пинзеника невеликий будинок — 97 м. кв. й невелика квартира — 78 м. кв. Зате у його сім’ї будинок майже на 700 квадратів й квартира на 180 м. кв. Чималі рахунки в банках: 644 тисячі у Пинзеника та три з половиною млн. грн. у дружини.

Але «Мерседеса» у Пинзеника все одно немає, він полюбляє автомобіль «Тойота». У міністра фінансів їх два.

Віктора Пинзеника згідно декларації можна було б назвати найбагатшим міністром уряду Тимошенко, якби не колега по БЮТу Людмила Денисова, яка обійняла посаду міністра праці та соціальної політики.

Ця струнка блондинка в окулярах має досить цікаву біографію. На початку 80-х вона працювала вихователькою Андегського дитячих ясел в Ненецькому автономному окрузі, а наприкінці дев’яностих вже очолювала найвищі посади в автономній Республіці Крим: міністр економіки, міністр фінансів, начальник Управління державного казначейства. В своїй біографії пише, що під судом та слідством не перебувала. Хоча в 2000 році, будучи міністром фінансів Криму, затримувалася прокуратурою у зв’язку з підозрою в корупції.

Один незабутній день Денисова провела за ґратами, потім була відпущена на підписку про невиїзд та скоро справа була закрита за відсутністю доказів. Денисова назвала свій арешт політичною розправою та пішла у політику. На відміну від Тимошенко, політика не заважала родині Денисових збагачуватися. За 2006 рік Денисова задекларувала 10 мільйонів гривень прибутку. Левову частину цієї суми — майже 9 млн. — дали доходи від відчуження цінних паперів. Це не дивно, адже фондовий ринок України нині росте, як на дріжджах. В цінні папери в 2006 році Денисова вклала більше двох мільйонів гривень, внески до статутних фондів склали ще 5 млн., на рахунках в банку — один мільйон.

До речі, в 2000 році прокуратура спромоглася арештувати майно Денисової лише на суму 92 тисячі гривні.

Нині Людмила Леонтіївна чесно написала, що бере дольову участь в трьох будівництвах в Ялті. За минулий рік на продажі нерухомості вона заробила понад мільйон, на передачі майна в оренду - ще 150 тисяч. Разом з тим власного житла Денисова не має, так само, як і «Мерседеса» — у неї «Ауді» й «Фольксваген».

Представляючи Денисову, Тимошенко зазначила, що вона великий спеціаліст з пенсійної реформи. Справді, нинішній міністр праці добре знає, як заробити на старість.

фото Национальная библиотекаНе менш цікавим став призначений по квоті БЮТ міністр економіки Богдан Данилишин. В політичних колах стверджують, що це призначення пролобіював співвласник групи ІСД Віталій Гайдук, якому спочатку пропонували очолити паливний блок уряду. Данилишин свого часу співпрацював з Гайдуком, консультував його по інвестиційних проектах.

За квотою БЮТ в Кабмін Тимошенко призначений «аксакал» — міністром вугільної промисловості став голова правління 70-літній Віктор Полтавець. Представляючи міністра депутатам, Тимошенко назвала його людиною-легендою. Певно, це дозволило Полтавцю обійти закон про граничний вік для держслужбовця — 65 років.

В Кабміні працевлаштувався лікар, режисер та майже родич Ющенка.

Надзвичайно потужною армією в новому уряді представлені креатури Секретаріату Президента. З першого погляду навіть важко розібратися, чи це люди Президента, чи, як нині модно говорити, — «люди Балоги».

Окрім вже названого «віце» Івана Васюника, Секретаріат розставив ще кількох людей по різних міністерських посадах.

Наприклад, керівник медичного управляння ДУСі Василь Князевич став міністром охорони здоров’я. Його ще називають особистим лікарем Президента. До речі, зарплата у людини, що лікує Віктора Андрійовича, за 2006 рік склала лише сто тисяч грн.

Режисер заходів за участю Президента Василь Вовкун став міністром культури та туризму.

фото Украина молодаяМісце міністра надзвичайних ситуацій в новому уряді зайняла людина, яка публічно не потрапляла в будь-які пригоди. Це радник Президента — Володимир Шандра. Мало хто знає, що він пов’язаний родинними стосунками з президентським зятем Олексієм Хахльовим (двоюрідна сестра Хахльова — дружина Шандри).

Він має чималий досвід роботи в уряді — в 2005-2006 році очолював міністерство промисловості. Шандра задекларував один з найбільших доходів серед міністрів — 1 млн. 131 тисяч грн., причому більшу частину цієї суми склали дивіденди та проценти. На рахунках в банку у Шандри майже 6 млн. грн. Можна припустити, що ці кошти Шандра зробив на смолі. В свій час він був головою правління «Славутського руберойдового заводу».

За безпосередньої участі голови Секретаріату Віктора Балоги та керівника ДУСі Ігоря Тарасюка міністром АПК став Юрій Мельник. Разом з керівником ДУСі Юрій Мельник причетний до найбільшої в Україні курячої компанії «Наша Ряба». Цікаво, що Юрій Мельник прийшов в уряд Тимошенко прямо з уряду Януковича. А в «біло-блакитний» кабмін Мельник потрапив по квоті... комуністів. Кажуть, цю посаду у вірних ленінців просто купили. Які нині були важелі домовленостей важко сказати. Відомо лише одне: поки Мельник міністр, «Наша Ряба» не втратить своїх позицій на м’ясному ринку України.

Цікаво, що представляючи Мельника, Тимошенко заявила, що за нього просили аграрії. І коли це Балога та Тарасюк встигли записатися в «аргарії»? Більше було б віри, аби Тимошенко назвала лобістів Мельника землевласниками.

До речі, декларація про доходи міністра АПК майже «комуністична». Це він володіє "Мерседесом" 1986 року випуску.

Про Мельника можна розповідати багато. Наприклад, те, що він є зятем президента української академії аграрних наук Василя Зубця, який в парламент минулого скликання прийшов по списках Тимошенко, а у цьому скликанні опинився в лавах Партії регіонів. За близького родича Зубець не голосував. Він і не зміг би цього зробити — у всіх депутатів з Регіонів перед голосуванням за уряд забрали картки.

До речі, Мельник не єдиний посадовець Кабміну Януковича, який перейшов у спадок до Тимошенко. По квоті БЮТу міністром промисловості став Володимир Новицький, який у «біло-блакитних» був лише заступником міністра. Замом Новицький працював також у першому уряді Януковича та в першому уряді Тимошенко. Нарешті для нього прийшов час піднятися з других у перші. Так само по квоті БЮТ з Кабміну Януковича до уряду Тимошенко примандрував Петро Крупко. У Януковича він був першим заступником міністра фінансів, у Тимошенко став міністром Кабінету міністрів. Його поява в новому уряді не випадкова — в 2005 він вже працював міністром Кабінету міністрів з Юлією Володимирівною.

Очевидно, Новицький та Крупко належать до того типу посадовців, які спрацюються з прем’єром будь-якого кольору. В їх біографіях так і написано — безпартійні.

До речі, Крупко задекларував найбільшу серед міністрів земельну ділянку — 10 га. Доходи за 2006 р. в цього міністра втричі перевищують стандартні — майже 600 тисяч. Половину з цієї суми він отримав від наукової та викладацької діяльності.

Однак повернімося до урядової «армії» Балоги.

З головою Секретаріату Президента пов’язують призначення міністром юстиції Миколи Оніщука. Фракція НУ-НС наполягала на кандидатурі на цю посаду Романа Зварича. Депутати обурювалися, що міністром юстиції стає людина, яка входила в число семи козенят, які відмовлялися підписувати коаліцію. Однак лобі Оніщука виявилося потужнішим.

До речі, якщо міністр Зварич «грішив» фальсифікацією диплому, то Оніщук — правник не без гріха: в свій час він досить своєрідно трактував Конституцію України. Він був ініціатором та натхненником третього терміну Кучми. «Леонід Кучма має стати єдиним кандидатом від парламентської більшості на президентських виборах 2004 року. Я не є суддею Конституційного суду, щоб давати оцінку, але факт залишається фактом — нинішній глава держави обирався за нинішньою Конституцією один раз», — говорив свого часу Оніщук.

Дивно, чому спеціаліст по третіх термінах для Президентів підійшов Віктору Ющенку, якому не світить навіть другий строк.

До речі, Юлія Володимирівна дуже сухо відрекомендувала Оніщука на посаду міністра. Жодного компліменту з її вуст він не почув.

В своїй декларації Оніщук вказав стандартні для нинішніх міністрів доходи — 263 тисячі грн. Однак якщо подивитися в розділ нерухомості, Миколу Оніщука можна назвати одним з найбагатших міністрів уряду Тимошенко.

У нього є квартира (221 кв. м.), ще одна квартира (238 кв. м.) у членів сім’ї, а також гігантських розмірів будинок (950 кв.м). Лише на опалення такого монстра газом потрібно 20-30 тисяч гривень на рік.

А ось продавити свого міністра освіти — Василя Кременя — Балозі не вдалося. Фракція не змогла забути Кременю близькість до Медведчука та гноблення сумських студентів напередодні помаранчевої революції й категорично виступила проти його кандидатури. А може, хтось не зміг пробачити екс-міністру освіти введення 12-бальної системи в школах України... Однак факт залишається фактом: Кремінь не пройшов — на його місце фракція запропонувала Івана Вакарчука, батька депутата й соліста групи «Океан Ельзи».

Міністром палива та енергетики став заступник РНБО, а раніше радник Президента Юрій Продан. Юлія Тимошенко, представляючи його на цю посаду, назвала Продана ідеальною кандидатурою. Тимошенко вважає Продана своєю людиною. Разом з Юлією Володимирівною Юрій Васильович жорстко критикує нинішнього голову НАК «Нафтогаз України» Юрія Бойка та «РосУкрЕнерго». Також можна згадати, що коли Тимошенко була віце-прем’єром в уряді Ющенка, а Продан на посаді голови «Енергоринку», він підтримував Юлію Тимошенко у боротьбі з бартерними розрахунками в електроенергетиці.

На відміну від Секретаріату Президента, фракція НУ-НС приклала руку до висунення маленької групки міністрів на міністерські посади, які ніколи не вважалися жирними.

Виняток становить хіба що Юрій Луценко, який повернувся у крісло міністра внутрішніх справ. Тимошенко, представляючи Луценка, заявила, що він був хорошим міністром, а тепер має можливість завершити все те, що виголошував на майданах країни. Звичайно, вона забула, як її однопартійці називали міністра МВС зразка 2006 року виключно «злочинцем».

Одне ясно — Юрій Віталійович хитрун. На відміну від інших кандидатів в міністри він не став показувати депутатам свою декларацію. Раніше в прямому ефірі Луценко заявив: «Очевидно, разом з дружиною ми заробили в 2006 році 750 тисяч грн.» Разом з тим так і залишилось загадкою, яким нерухомим майном, колісними засобами та рахунками в банку володіє його родина.

По квоті НУ-НС міністром ЖКГ став Олексій Кучеренко, міністром регіонального розвитку й будівництва Василь Куйбіда, міністром молодіжної політики та спорту Юрій Павленко.

Й нарешті по залізно-конституційній квоті Президента міністрами стали Юрій Єхануров та Володимир Огризко.

Міністра оборони Юрія Єханурова представляти не треба. Хто його не знає!? Очевидно, тому депутати не отримали на нього «об’єктивок»: ні біографії, ні декларації про доходи. Однак існують підозри, що це було зроблено, щоб депутати не вишукували в біографії відомості, чи служив Ехануров в армії. З часів своєї бурятської молодості Єхануров з любов’ю згадує лише миролюбні вправи по ліпленню пельменів. До речі, згідно біографій, опублікованих раніше, Єхануров в армії таки не служив.

Що стосується доходів, то відомо лише скільки отримав Єхануров в 2005 році. Загальна сума сукупного доходу родини тодішнього прем’єра склала більше 350 тисяч грн. Тоді ж він володів маленькою квартирою на 76 кв.м., а його родина - великим будинком (375 кв. м). На Єханурова записано автомобіль — «Тойота» RAV-4 1998 року випуску.

Міністра закордонних справ Володимира Огризка представляти також немає великої потреби. Можна лише сказати, що це призначення зовсім не сподобалося Кремлю. Там готові були бачити на цій посаді хоч Бориса Тарасюка, тільки б не Огризка. Цікава деталь, корінний киянин Огризко, навіть в побуті спілкується українською мовою.

Огризко задекларував стандартні доходи — близько 227 тис. грн., велику квартиру, скромний будинок, гараж на 48 кв.м., авто БМВ та ... «Москвич».