УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Видури резиденцію — отримай у довісок Януковича! ВІДЕО

Видури резиденцію — отримай у довісок Януковича! ВІДЕО

Продовження. Першу частину читайте тут.

Віктор Янукович погрожує подати на "Обоз" до суду. За що? За "дурниці". Сам так сказав. «Дурницями» Янукович назвав публікації «Обозревателя» про те, як колишня урядова резиденція «Межигір’я», де він сам проживає, напередодні дострокових виборів була приватизована маловідомою фірмочкою з донецьким корінням — «Медінвесттрейд». Януковичу не сподобалося, як «Обозреватель» припустив, що Віктор Федорович особисто причетний до цієї приватизації.

Хоча такі висновки напрошувалися самі собою. Перше: після приватизації резиденції Янукович продовжує там жити. Друге: Віктор Федорович публічно фігурує в схемі відторгнення майна — в липні цього року Кабінет міністрів прийняв постанову про дивну передачу резиденції геологам — НАК «Надра України». Янукович цю постанову підписав. Минуло лише кілька місяців, й геологи вдало звільнилися від балансу — передали резиденцію приватній фірмі «Медінвесттрейд». І нарешті ще одна цікава деталь — виконавчий директор цієї фірми пан Герасименко розповів «Обозу», що кореспонденцію для його фірми можна заносити в кінотеатр «Зоряний». Хто не знає — в «Зоряному» розташований штаб Партії регіонів й «тіньовий» уряд Віктора Януковича. Невже після всіх цих фактів можна підозрювати когось іншого?

Фото Дмитра Богданова/«Обозреватель»

З часу виходу публікації кореспондент «Обозревателя» все намагався взяти коментар у Януковича, однак його вчорашня прес-конференція була першим виходом до журналістів за цілий місяць. Питання були задані, однак ,на жаль, чіткої відповіді ніхто не почув. Віктор Федорович тільки все заплутав і сам заплутався.

Спочатку він заявив, що жодного відношення до резиденції «Межигір’я» не має, потім зауважив, що він там тимчасово проживає — орендує будиночок у компанії, назву якої не пам’ятає. Причому оренду платить «з власного рахунку в банку», хоча згідно декларації про доходи 2006 року у Віктора Януковича немає грошей на рахунку. Звичайно, у Віктора Федоровича міг з’явитися рахунок в банку в 2007 році. Що ж почекаємо чергової декларації... Далі, Янукович стверджує що платить оренду невідомій компанії вже півроку, хоча резиденція була приватизована три місяці тому. Існують ще інші нестиковки...

Можливо, комусь дано ясніше зрозуміти Віктора Федоровича, тому «Обозреватель» надає можливість повністю ознайомитися із запитаннями та відповідями, що пролунали на прес-конференції по темі «Межигір’я».

Журналіст: Віктор Федорович, державна резиденція «Межигір’я», де ви проживаєте, три місяці тому була приватизована маловідомою фірмочкою. Скажіть, будь ласка, наскільки це морально для політика, говорити про продаж державних резиденцій на відкритих аукціонах і в той же час приватизовувати власну резиденцію тіньовим способом?

В.Ф.: Я погано почув.

(Реакція залу: «ха — ха»)

В.Ф.: Ви маєте на увазі мене особисто?

Журналіст: Резиденцію під Новими Петрівцями та вас особисто...

В.Ф.: Я хочу вам особисто повідомити, якщо ви будете друкувати недостовірні дані, я подам на вас в суд!

Які недостовірні дані?

-... в міжнародний суд, в який я подумаю...Перше, щоб ви знали, дача Януковичу виділена в середині цього року в Пущі-Водиці. Вона за мною закріплена указом Президента. Але вона в такому стані, що її треба приводити в порядок. Я — жива людина й кожен, хто живе, повинен жити в нормальних умовах. Я її приводжу в порядок — переїду та буду там жити.

Але я за те, щоб цю дачу та інші дачі приватизувати. Тобто згідно з українським законом, продати їх чи тим, хто там зараз проживає, якщо вони здатні платити такі кошти й вони у них є, чи тим, хто заплатить, умовно кажучи, більше на аукціоні. В мене такий підхід. Якщо це новий проект по Януковичу, він вам не вдасться. Краще ви киньте цю справу.

Я звик жити в невеличких приміщеннях. Мені вистачає одного ліжка, щоб виспатись.

Журналіст: Вікторе Федоровичу, якщо не ви, то хто тоді живе в резиденції «Межигір’я», яку охороняє п’ята рота «Беркуту», рота «Титану» й рота державної охорони?

В.Ф: Не переживайте, я дуже добре читаю закони й знаю, як ними користуватися.

Інший журналіст дублює питання. Янукович переходить на російську мову.

В.Ф: Охраны у меня ровно столько, сколько мне положено по закону. Я ее себе не выделяю, я ими не командую, приказов им не даю. Если закон подразумевает охрану, то охрана у меня должна быть. Что касается собственности, то в Киеве на улице Январского восстания я имею квартиру. Я ее до конца не отремонтировал. Думаю, что скоро это сделаю. Больше никакой собственности в Киеве я не имею.

Что касается «Межигорья», которое вас так сильно волнует, то я временно там проживаю, но за это плачу деньги.

За аренду того дома, в котором я сейчас живу, я плачу 11 тысяч гривен в месяц. Плачу где-то с полгода. Для меня это очень дорого. Ведь плачу за дом, в котором всего двести квадратных метров. У меня других вариантов на сегодняшний день нет. Мне хочется как можно быстрее жить в собственном доме или в собственной квартире. Думаю, это скоро случится.

Журналіст: Скажіть, кому ви платите оренду? Може ДУСі?

В.Ф: Гроші йдуть з мого власного рахунку, який є в банку, на рахунок тієї компанії, яка є власником резиденції.

Журналіст: Якої?

В.Ф.: Не пам’ятаю... навіть

Журналіст: А в банку якому?

В.Ф.: Без відповіді.

Нарешті «Обозреватель» заскочив Віктора Федоровича після закінчення прес-конференції, щоб задати головне питання.

Журналіст: Віктор Федорович, як ви, Прем’єр-міністр, допустили, щоб урядова резиденція «Межигір’я» була приватизована невідомо ким і тепер ви невідомо кому платите орендну плату?

В.Ф.: Не грайте зі мною тому, що я жива людина, не ображайте. Я серйозно сказав, якщо ви будете писати дурниці, яких немає насправді, я подам у суд.

Журналіст: Які саме дурниці?

В.Ф.: Багато чого…

На,жаль, після розмови з Януковичем історія з «Межигір’ям» виглядає ще більшою дурницею ніж до того. Адже якщо розписати хронологію, виходить, що цілий рік Віктор Федорович прекрасно жив в резиденції «Межигір’я» за державний кошт. За цей час спеціально для нього був капітально відреставрований один з будинків, в який Янукович заселився лише на початку літа, тоді ж було затіяно будівництво Спортивно-оздоровчого комплексу, озера. А потім в липні, ні з того, ні з сього, Віктор Федорович підписує абсолютно невигідну для себе постанову Кабміну, згідно з якою резиденція відходить геологам і починає їм же платити орендну плату за житло. Де тут логіка? Невже Янукович здатен так нерозумно сам собі нашкодити? На ці питання відповісти важко, краще перейти від химерної логіки Януковича до фактів, які Віктор Федорович називає «дурницями».

Схоже, що на ТОВ «Медінвесттрейд», яка стала власницею резиденції 25 вересня 2007 року, схема приватизації не завершилася.

Жіночка, яка працює в резиденції, розповіла, що підприємство, в якому вона нині отримує зарплатню, називається «КиївУніверсалСервіс». За її словами, всі працівники резиденції були переоформлені на цю фірму приблизно 2-3 місяці тому. Офіс цієї фірми, за словами жіночки, знаходиться на бульварі Лесі Українки, 5-А, однак знайти за цією адресою «КиївУніверсалСервіс» «Обозу» не вдалося. «5А» — звичайний житловий будинок.

До речі, людей на «дачі Януковича» працює чимало. Коли кореспондент «Обозревателя» під’їхав до резиденції з чорного входу, то побачив за воротами кілька теплиць та загін зі страусами Ему. Кілька десятків осіб в полі зоруі обслуговували господарство. Так що приватизована резиденція, певно, пожирає неймовірну кількість грошей.

А ще, як помітив «Обозреватель», навколо приватизованого маєтку не поменшало охорони. Щоправда, тут вже витрачається держава. Старшина міліції, що чергував біля воріт, розповів, що «Межигір’я» охороняє п’ята рота «Беркуту», рота «Титану» та рота УДО. Рота це приблизно 90-100 осіб.

До речі, з одним із охоронців у «Обоза» вийшов дуже цікавий діалог.

«Що ви тут охороняєте?», — спитав кореспондент міліціонера. «Громадський порядок та щоб не було проникнення на територію державної резиденції», — відповів старшина.

«Так це вже приватний маєток...» — «Тоді просто громадський порядок», — викрутився старшина.

Старшина стверджує , що роботу «Беркуту» оплачує держава. «Беркут не працює на приватній основі. Ви що?! Ми тут стоїмо тому, що це наказ МВС. Ми знаємо, що це дійсно вже не державна резиденція, ми тут, поки одна людина - прем’єр, депутата ми охороняти не будемо», — розмірковував старшина (розмова відбулася напередодні призначення Тимошенко).

Фото автора

Однак факт лишається фактом — вже три місяці власність приватної фірмочки охороняє «Беркут» за державний кошт. Хіба це не приклад зловживань? До речі, коли з відповідним питанням до ГУ МВС Київської області звернувся канал СТБ, їм надійшла відповідь: «Ми лише 18 грудня дізналися, що це вже приватна власність».

А ще над приватною власністю закрита для польотів сімсотметрова зона. Після зміни форми власності резиденції ця зона не була відмінена. Мабуть, в «Украерорусі» теж не обізнані, що це зовсім не дача Януковича.

Нарешті, у «Обоза» є підстави вважати, що за три місяці, поки резиденція кочувала від Кабміну в приватні руки, у будівництво були влиті чималі кошти з держбюджету. Зокрема, в Київоблавтодорі «Обозревателю» розповіли про виконання цього року проекту «Межигір’я» — будівництво доріг всередині резиденції. А ще цікаву інформацію для роздумів можна знайти на сайті Державного комітету з водного господарства. В червні там з’явилося повідомлення, що «комітет підготував звернення Держводгоспу до Кабінету Міністрів України щодо сприяння погодження процедури закупівлі в одного учасника на закупівлю робіт із захисту території урочища Межигір’я Вишгородського району Київської області». До речі, Держводгосп міг будувати в резиденції «Межигір’я» озеро.

Маленька, але дуже важлива деталь. У липні «дачу Януковича» почали обгороджувати п’ятиметровим металевим парканом. У грудні «Обоз» переконався, що титанічна робота по обгородженню 137 га повністю завершена. «Китайська стіна» навколо урочища "Межигір’я" простяглася на 6-7 кілометрів. Що найсмішніше, новий паркан побудовано не на місці старого, а на півметра винесений вперед. Здається, дрібниця? Зовсім ні, півметра по всьому периметру — й набігає додаткових 30-35 соток. А ціна за сотку в Нових Петрівцях — 20 тисяч доларів.

Й найважливіше в цій історії. Той самий Віктор Янукович перед виборами заявив, що державні резиденції треба продати на відкритих аукціонах, а його соратник по партії Борис Колесніков додав, що гроші від продажу повинні піти на соціальні потреби. Резиденція «Межигір’я» була приватизована таким хитрим чином, що держава не отримала жодної копійки.

Від представників вчорашньої опозиції , а сьогодні - влади «Обозреватель» чув заяви, що, мовляв, це неподобство, й резиденція «Межигір’я» буде повернена державі.

Однак в такий сценарій важко повірити. Хоча б тому, що схема приватизації «Межигір’я» почалася зовсім не з підпису Віктора Януковича під постановою про передачу майна «Межигір’я» до статутного капіталу НАК «Надра України». Для того, щоб уряд Януковича зміг передати резиденцію геологам, потрібно було, щоб спочатку ДУСя передала її на баланс Кабміну. Так і сталося весною 2007 року. Саме цю передачу варто вважати відправною точкою схеми приватизації «Межигір’я».

Не віриться, щоб керівник ДУС Ігор Тарасюк, здійснив таку операцію без погодження з Президентом Віктором Ющенком, тим паче, що на той час Секретаріат Президента та уряд знаходились в стадії активного протистояння. Тому, схоже, що в схемі приватизації «Межигір’я» було задіяно чимало впливових осіб з різних політичних таборів. В такому випадку оскаржити приватизацію — нездійснена мрія.

Хоча сільський голова Нових Петрівців Олексій Янковський вважає, що підстави для цього є. Він розповів «Обозревателю», що виконавчий комітет сільради не видавав НАК «Надра України» свідоцтво на право власності, яке фігурує в договорі міни, за яким резиденція пішла наліво.

«Це фальшивка. Виконком прийняв рішення лише про надання поштової адреси для резиденції», — розповів голова сільради. Він зауважив, що в цей день лежав у лікарні, однак голова Вишгородської райдержадміністрації Олександр Лавренюк зайшов до нього в палату та з погрозами вимагав зібрати засідання виконкому.

А ще «Обозревателю» в сільраді продемонстрували акт на землю резиденції «Межигір’я», який в сільраду надала НАК «Надра України». Цікаво, що право власності на постійне користування землею надане Кабінету Міністрів України й датується 1998 роком. Це часи прем’єра Пустовойтенка.

Не відомо, чи встигли нові власники переоформити землю. Якщо ні, то у нового Кабінету міністрів ще є шанс, принаймні, частково врятувати народну власність. Головне, чи буде політична воля. А це залежить від того, чи не була резиденція чимось на зразок «хабара» за дострокові вибори.

До речі, коли минулого разу Тимошенко стала прем’єром, одне з перших рішень її уряду було забрати сумнівно приватизовані Віктором Пінчуком 115 га лісу в Конча-Заспі, однак зять Кучми там проживає до сих пір.