УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Московський Патріархат мріє взяти Лавру під повний контроль

1,0 т.
Московський Патріархат мріє взяти Лавру під повний контроль

У Московській патріархії всерйоз розглядають питання про надання Києво-Печерській Лаврі ставропігійного статусу. В перекладі з церковної це означає, що Лавра напряму підпорядковуватиметься Патріарху Московському та всієї Русі Алексію ІІ і буде абсолютно непідвладною Українській православній церкві (Московського патріархату). 

Про це повідомили «Обозревателю» добре поінформовані джерела. 

Джерела стверджують, що цю ідею нібито підтримує і намісник Лаври архієпископ Павло. 

У такий спосіб Москва намагається закріпити за собою контроль над лаврою на випадок майбутнього унезалежнення УПЦ.МП від Москви.  

Думка про неминуче відокремлення УПЦ (МП) від Москви і створення незалежної Помісної Церкви стає все поширенішою в самій УПЦ МП.  Нещодавно з цього приводу з Синодом УПЦ МП зустрічався Президент Ющенко. 

На січневому Архієрейському Соборі УПЦ МП проти ідеї незалежної Помісної Церкви в Україні проголосували лише 14 із 47 єпископів, хоча при цьому переважна більшість утримались. 

Джерела також повідомляють, що вже зараз намісник Лаври архієпископ Павло лише номінально підпорядковується Предстоятелю Української православної церкви митрополитові Володимиру (Сабодану). Останній вже неодноразово намагався усунути Павла з посади, але зазнавав невдачі через підтримку намісника Моквою і Партією Регіонів, від якої владика Павло (в миру – Петро Дмитрович Лебідь) депутатствує в Київській обласній Раді.

Читайте також:

Православні в Штатах проти УПЦ КП і за автокефалію

Война миров: УПЦ МП с Затулиным против Украины