УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Посольством КНР заборонено виставку про Далай Ламу

Посольством КНР заборонено виставку про Далай Ламу

Виставка являє собою 50 унікальних фото з архіву Далай-лами 14, що супроводжуються цитатами з книг, виданих у нас в країні видавництвом "Софія".

03.02.07р. орієнтовно о 14:30 на виставку завітало дві особи азійської зовнішності, один з яких представився другим секретарем посольства КНР в Україні - Лю. Черговим на виставці вони заявили, що виставка однобока і не висвітлює діяльність Далай-лами XIV , як сепаратиста. "Виставка розповідає про втечу Далай-лами і люди можуть вирішити що Китай поганий.

Ви не показуєте, що Далай-лама ставленик ЦРУ і працює на ЦРУ"- приблизно такі були заяви. Після чого він оголосив офіційний протест і сказав що буде вимагати закриття виставки. Очевидно він виклав свої погрози адміністрації Українського Дому, оскільки через півгодини вхід на виставку був закритий.

Виставка відкрилась 29.01.07 і мала пропрацювати до 19-00 04.02.07р.

За ці п"ять з половиною дні виставку відвідало 1600 киян, та гостей столиці.

Орієнтовно через несподіване закриття виставку не побачило близько 1000 киян.

Враження віл виставки науковців: Сходознавець, кандидат філософських наук, співробітник інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАНУ Юрій Завгородній на відкритті експозиції розповідав, що навіть не повірив, почувши про намір організувати цю виставку:

 — Я звик, що про Далай-ламу говорять у Росії чи в Чехії, тільки не у нас.(...) Тим часом Далай-лама XIV втілює образ справжньої еліти, це правитель у вигнанні. За духовним значенням він дорівнюється до Папи Римського Івана-Павла II. В його філософських працях ми знаходимо такі роздуми, яких можемо не побачити в найбільших західних інтелектуалів.

Півтора року тому (6 липня 2005 року) Далай-ламі XIV виповнилося сімдесят років. Саме цій даті присвячена виставка.

Далай Лама XIV в дитинствіОрганізатори: Олег Ткаченко та Юлія Туречик, — приватні особи. Диск зі світлинами їм надали, так би мовити, до диспозиції, москвичі, які фахово займаються цією тематикою.

На території Російської федерації багато буддистів. Однак усе, що стосується візитів Далай-лами в Росію та просвітницької діяльності, пов'язаної з його особою, набуває в політичного підтексту.

Особливо в цьому питанні уряд Росії дослухається до рекомендацій офіційного Китаю, який вряди-годи висловлює нерозуміння толерантності Москви у ставленні до Далай-лами.

Історична довідка: 17 листопада 1950 року війська комуністичного Китаю увійшли у Східний Тибет, щоб «визволити» його народ від самого себе. Через дев'ять років спалахнуло потужне народне повстання проти китайської навали, яке було жорстоко придушене. Далай-лама XIV емігрував в Індію. Відтоді він відвідав 41 країну, зустрічався з політиками, духовенством та культурними діячами, видав сімнадцять книжок, найавторитетніші університети світу дали йому звання почесного доктора: за праці з буддистської філософії.

«Я — біженець. Тому можу поводитися досить неформально. (...) Я можу дозволити собі багато сміятися (регоче). (...) Занадто суворий протокол і велика кількість формальностей лише створюють додаткові бар'єри між людьми».

Головне, що проповідує Далай-лама XIV, — це співчуття й ідею ненасильницької боротьби за ідеали свободи.

За матеріалами Україна Молода, Майдан