УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

«Беркут» не бив дівчину. А якби вдарив – вона б не вставала

«Беркут» не бив дівчину. А якби вдарив – вона б не вставала

Заступник міністра внутрішніх справ з питань громадської безпеки Василь Фатхутдинов сьогодні під час брифінгу в МВС продемонстрував та прокоментував відеозапис сутички міліції та фанатів, що сталася на футбольному матчі «Шахтар» - «Динамо».

Перше, на що він звернув увагу, це те, що фальш-фаєри, які були запалені динамівцями, заборонені для використання як такі, що загрожують життю людини. Фатхутдінов додав, що вони заборонені не лише в Україні, але в усіх європейських країнах. Є факти їх використання в Росії, Італії, Франції, в результаті яких є постраждалі фанати, що отримали опіки.

Коментуючи відеоряд, він зауважив, що першими до фанів підійшли представники міліції, які вже після того, як фальш-фаєри згоріли, намагалися вивести порушників зі стадіону. В результаті міліціонерів жорстоко побили. Зокрема, навіть тих, що падали, били ногами.

Фатхутдінов звернув увагу й на те, як молоді люди здирали картузи з міліціонерів і кидалися ними, що, на його думку, є неприпустимим, як і побиття міліціонерів, на формі яких зображений тризуб.

Заступник міністра звернув увагу і на те, що коли міліція залишала сектор, їм у спину летіли палки та стільці. Проте, Фатхутдінов не захищає своїх підлеглих і вважає, що їхні дії були не цілком адекватні. Зокрема, щодо побиття молодих людей гумовими кийками.

Ситуацію з побиттям дівчини-вболівальниці прокоментував начальник Департаменту зв’язків з громадськістю МВС Костянтин Стогній, який зауважив, що по цьому випадку проводиться розслідування і правоохоронці, які переглядали відео цього випадку в уповільненому режимі, припускають, що правоохоронець не бив дівчину, а лише замахувався на неї. Цим пояснюється й те, як поводила себе дівчина, а саме: після кожного замаху вона ніби відлітала в сторону, проте, одразу вставала і знову бігла на міліціонера.

Це, на думку Стогнія, найоб’єктивніше свідчить про те, що удару не було, оскільки «після удару людини, яка важить сто кілограм і пробиває кулаком стіну, вона б так не поводилась».

Фатхутдінов поміж іншого повідомив, що вчора зустрічався з президентом футбольного клубу «Динамо» Ігорем Суркісом і домовився про те, щоб у майбутньому уникати таких ситуацій, а також про проведення круглого столу і вирішити питання співпраці на стадіоні фанів та правоохоронних органів.

В МВС також повідомили, що наразі немає жодної заяви від побитих вболівальників. У фанклубі стверджують, що вони вмовляють своїх членів писати ці заяви і збирають їх докупи. Також у МВС повідомили, що у сутичках з фанатами був як київський, так і дніпропетровський «Беркут».

Фатхутдінов переконаний, що як «Беркут», так і вболівальники діяли неадекватно до ситуації, і за результатами службового розслідування винні будуть покарані.

Щодо недбалості міліції при допуску на стадіон, через яку фанати змогли пронести фальш-фаєри, Фатхутдінов не виключає, що піротехнічні засоби були занесені на стадіон напередодні матчу. На запитання журналістів, чи можна було так само занести на стадіон бомбу та замінувати VIP-ложу, у якій був Президент, прем’єр та Секретар РНБО, Фатхутдінов зауважив, що VIP-сектор охороняється значно краще, і не міліцією, а управлінням державної охорони. За цим фактом буде проведене службове розслідування.

В той же час, Фатхутдінов повідомив, що сьогодні він виступатиме на засіданні профільного комітету ВР з доповіддю щодо ситуації на стадіоні.

Начальник департаменту громадської безпеки Володимир Маєвський зауважив, що заяви про те, що на стадіоні безпеку повинні забезпечувати громадські охоронці, а не «Беркут» і міліція, мають підстави, проте, наразі готових для цього людей в Україні немає. Разом з тим, він сказав, що МВС навіть готове навчати таких людей, якщо вони знайдуться.

Нагадаємо, скандал стався 27 травня під час фінального матчу на кубок України між Динамо та Шахтарем. Бійці "Беркуту" в повній амуніції увірвалися в сектор фанатів "Динамо" та влаштували там побоїще.