УкраїнськаУКР
EnglishENG
PolskiPOL
русскийРУС

Янукович з’їжджає з резиденції під Петрівцями

Янукович з’їжджає з резиденції під Петрівцями

Продовження. Першу частину читайте тут , другу — тут , а третю — ось тут .

«Обозреватель» звернувся до Віктора Януковича за роз’ясненням, чому він передав свою резиденцію геологам. Тобто за розпорядженням уряду з особистим підписом Януковича резиденція «Міжгір’я», де останні декілька років проживав Віктор Федорович, 25 липня цього року була передана до статутного капіталу НАК «Надра України».

Що спільного між прем’єрською дачею та геологами? Це напевно знають лише в кабміні та в «Надрах України».

Нагадаємо, останні відмовилися давати відповідь на запитання «Обозу». Голова правління Едуард Ставицький через свого прес-секретаря повідомив, що логіку цієї передачі він пояснить лише після 27 серпня.

Запитання ж Віктору Януковичу стосовно його дачі вдалося задати на короткій прес-конференції після виїзного засідання уряду в Полтаві. На жаль, формат прес-конференції такий, що задати уточнюючі запитання неможливо. В результаті, після відповіді Віктора Федоровича кількість запитань лише подвоїлась. Адже на конкретне запитання, чому майно та споруди урочища «Міжгір’я» було передано геологам, Янукович відповів наступне:

«В нас є досить серйозні питання, які треба вирішувати в державі, в тому числі треба скорочувати розходи на утримання резиденцій та дач. Це питання я виносив багато разів на розгляд. Але це рішення можливо прийняти тільки у Верховній Раді. До речі, в цьому є підтримка як з боку Президента, так і усіх політичних сил. Що стосується цієї резиденції вона досить тривалий час знаходилась в занепаді. Й на утримання її витрачаються дуже великі кошти… Якщо буде прийняте рішення, я готовий його підтримати, в державі треба залишити декілька резиденцій-домів для прийому іноземних делегацій. Всі інші, які зараз утримуються за рахунок бюджету, треба продати».

фото ОБОЗ

Це зовсім не відповідь на запитання «Обозу», але теж цікаво. Янукович чітко дав зрозуміти свою позицію: «Міжгір’я» треба продати». Однак, те що зараз відбувається з резиденцією досить сумнівний шлях до цієї мети. Спочатку ДУСя передає резиденцію Мінприроди, а та в свою чергу за розпорядженням Кабміну — НАК «Надра України».

Певно, було б набагато прозоріше, якби на аукціони всі державні дачі виставляла би ДУСя, тоді громадськість через журналістів мала б змогу прослідкувати долю кожної резиденції. Якщо продаватимуть «Надра України», є підозри, що про це знатимуть лише обрані «геологи».

Недовіру викликає й ще одна фраза Януковича: «Резиденція тривалий час знаходилась в занепаді. На її утримання витрачаються великі кошти».

Справді, резиденція була в занепаді. Тепер вона в іншій фазі — активного будівництва. З Януковичем можна погодитися, що на її утримання витрачалися великі кошти, але ще більші кошти витрачаються на будівництво.

Нині там триває спорудження трьохповерхового спортивно-оздоровчого комплексу, великого озера та доріг. На жаль, «Обозреватель» так і не отримав відповідь від «Надр України», на які кошти ведуться роботи.

фото УНИАН

Лише вдалося з’ясувати, що дороги всередині резиденції будує служба Автомобільних доріг Київської області. «Ми будуємо три під’їзди, це називається проект «Міжгір’я», — повідомили журналісту в службі.

Однак найцікавіші речі в промові Віктора Янукович прозвучали, коли він відповідав на другу частину запитання «Обозревателя», що сталося з його будинком на території резиденції «Міжгір’я», який він показував журналістам навесні.

Нагадаємо, що від будинку, де Янукович зіграв журналістам на гітарі, не залишилось ні цеглини — він знесений під нуль.

Янукович розповів наступне: «Я на цій території жив один фактично всі ці роки. Будинок, в якому я жив, був в аварійному стані. Всі ці роки, що я в ньому жив, йшов оповзень, будинок тріщав, й в ньому було навіть небезпечно жити! Тому було прийняте рішення його знести так само, як ще один будинок, який там знаходився. Вони були знесені згідно рішення, яке було прийняте після висновків Державного управління справами й комісії, яка була створена. Їх немає на цій території».

фото Дима Богданов/ОБОЗ

Надзвичайно цікава інформація Януковича, що керівництво ДУСі погодило таке рішення, замість того, щоб заборонити. Адже один зі знесених будинків — це дача Микити Хрущова.

Отже, дуже дивно й сумно, що нині знесений такий історичний об’єкт. Чому дачу генсека Радянського Союзу не зберегли для історії або хоча б для державного бюджету? Будинок, де блукає привід Хрущова, напевно купили б втридорога, незважаючи на всі загрози зсувів.

За архітектурою будиночок був цікавий. Журналіст «Обозревателя» мав унікальну можливість його побачити в 2006 році, бо нині не можливо знайти навіть його зображення. Все-таки державні резиденції в часи Союзу були секретними об’єктами, особливо «Міжгір’я», де в часи холодної війни було побудоване сховище від ядерної атаки — п’ять поверхів униз під двоповерховим жилим будинком. Цей бункер, ще стоїть.

Дача Хрущова була двоповерхова, збудована в архітектурному стилі Хрещатика: колонада, ажурна башточка, стіни оздобленні плиткою пісочного кольору з барельєфами.

Чи то Янукович в 2004 році, чи то Тимошенко в 2005 вирішили привести цю прем’єрську дачу до ладу. В будинку був затіяний та майже завершений ремонт внутрішніх покоїв. Однак цілу зиму хатка простояла без опалення й ремонт «полетів».

Журналіст «Обозревателя» зазирав в нижні вікна й бачив виконану в рожевих тонах вітальню, з білою ліпниною на стелі. Ремонт виглядав зовсім свіжим й сумно було бачити, як від холоду та вологості зі стін повідпадали цілі шматки штукатурки.

В цілому будинок тримався. Тепер на його місті пустий майданчик, з якого відкривається вигляд на котлован для озера.

Отже, виходить, що радянську історію та особисто Микиту Хрущова Віктор Федорович не шанує, йому більше імпонує імперська Росія та Петро Перший. Адже трьохсотліття його перемоги над шведами та українцями під час Полтавської битви прем’єр запропонував гучно святкувати аж два роки.

А тепер найголовніше: Янукович розповів журналістам, що збирається з’їжджати з резиденції «Міжгір’я».

«Я отримав пропозицію жити в Пущі-Водиці. Я від цієї пропозиції не відмовився. Будинок, який мені запропонували, я ще не бачив. Як тільки побачу, я вас запрошу. Мені треба там все привести в порядок, і я буду там жити», — розповів Янукович журналістам.

фото Дима Богданов/ОБОЗ

А як же гарний будинок з чарівною колонадою, в якому Віктор Федорович нині мешкає на території резиденції «Міжгір’я»? Будинок, як лялечка, новий цьогорічний ремонт всередині та зовні, бесідки, водоспади, фонтани на подвір’ї… Чим він не влаштовує Віктора Федоровича? Навіщо прем’єру витрачати нові бюджетні кошти на облаштування нової прем’єрської резиденції?

Будинок у Межигір’ї, в якому зараз проживає Янукович

Переїзд Януковича в інший будинок має сенс лише в тому випадку, якщо щодо «Міжгір’я» існують плани тихої тіньової та звісно безкоштовної приватизації. Це дуже голосний скандал, коли наліво «упливе» резиденція, де проживає прем’єр. А якщо він там не проживає?

На завершення Янукович поскаржився, що посадовці, які живуть в державних дачах, мусять інвестувати гроші на їх утримання.

«Є багато людей, які утримують ці будинки за свій рахунок, тому що держава не виділяє необхідну частину коштів. Ті, хто в них живуть, давно вкладають свої власні інвестиції. Бо в основному ці будинки давно списані», — сумно розповів Віктор Федорович.

Очевидно для посадовців, яких мав на увазі Янукович, інвестування стає моральним обґрунтуванням залишити державну власність для себе.

Й нарешті свій монолог про державну дачу Янукович завершив дуже правильною фразою:

«В мене є своя квартира, й мені інколи зручно в ній жити».

Молодець! Це якраз те, що напередодні виборів хочуть почути від високопосадовців виборці, якби тільки не це трикляте «інколи». Язик мій — ворог мій.